• Nieuws
  • Middenspanning via gebiedsaanpak
  • 07 apr 2025

Inspirerend werkbezoek: APK Group en Enexis optimaliseren de keten

In de regio’s Brabant en Limburg heeft Enexis Zuid, in samenwerking met APK Group en andere contractaannemers, een efficiënte werkwijze ontwikkeld die gericht is op het stroomlijnen van het proces van ketenverschuiving.

In het licht van de toenemende elektriciteitsvraag en de uitdagingen rondom netcongestie in Nederland, zoeken netbeheerders en aannemers actief naar methoden om de uitbreiding van het laag- en middenspanningsnet te versnellen. In de regio’s Brabant en Limburg heeft Enexis Zuid, in samenwerking met APK Group en andere contractaannemers, een efficiënte werkwijze ontwikkeld die gericht is op het stroomlijnen van het proces van ketenverschuiving. Binnen de Taskforce Elektra wordt deze aanpak aangeduid als ‘Laagspanning via buurtaanpak’ en ‘Middenspanning via gebiedsaanpak’. Enexis gebruikt hiervoor de benamingen ‘Proactief investeren Laagspanning’ en ‘Proactief investeren Middenspanning’. Deze programma’s illustreren hoe samenwerking, standaardisatie en een herverdeling van verantwoordelijkheden kunnen bijdragen aan een efficiëntere en snellere uitvoering.

Werkbezoek aan APK Group Rasenberg: leren van een innovatieve werkwijze

Om meer inzicht te verkrijgen in deze aanpak, heeft de Taskforce Elektra, samen met collega’s van Netbeheer Nederland en Stedin, een werkbezoek gebracht aan APK Group in Dongen. Roel, Business Unit Manager Engineering, en Tiemen, Projectleider Engineering, gaven een uitgebreide presentatie over de werkwijze van APK Group en de samenwerking met Enexis. De dag werd afgesloten met een praktijkgerichte rondleiding door Edwin, Projectleider Operatie bij APK Group, in een wijk in Oosterhout.

Van traditionele aanpak naar productiestraten

Tot voor kort waren het ontwerp, de schakelhandelingen laagspanning, het toezicht, de kwaliteitscontrole, de werkverantwoordelijkheid en de revisieverwerking volledig in handen van Enexis. Contractaannemers, waaronder APK Group, richtten zich voornamelijk op de uitvoering van de werkzaamheden en het opleveren van revisiedocumentatie.
Binnen de nieuwe werkwijze, die een verschuiving binnen de keten behelst, ontzorgt APK Group Enexis volledig bij buurtaanpak-projecten – van engineering tot en met de uitvoering. Dit houdt in dat APK Group zelf verantwoordelijk is voor het ontwerpen, uitvoeren, schakelen, toezichthouden, waarborgen van kwaliteit en verwerken van projectdata. Dit alles gebeurt binnen de door Enexis vastgestelde ontwerpkaders en technische specificaties. Vanuit diverse vestigingen biedt Enexis ondersteuning aan de aannemers, totdat zij volledig zelfstandig kunnen opereren. Vervolgens blijft Enexis de kwaliteit en voortgang monitoren via vastgestelde regiemomenten.

Door de implementatie van gestandaardiseerde werkprocessen heeft Enexis het mogelijk gemaakt om grootschalige projecten op een repeterende en efficiënte wijze uit te voeren. APK Group werkt intussen, naast de uitvoerende collega’s, met meer dan 32 medewerkers aan de ontwerpen, revisie en werkverantwoordelijkheid in vier productiestraten laagspanning en twee middenspanning in Brabant en Limburg. Hierbij wordt een vaste methodiek gevolgd om netuitbreidingen sneller en consistenter te realiseren. Dit gaat gezamenlijk, in goed overleg en vertrouwen. Er wordt hierbij echt gedacht vanuit gelijkwaardigheid en ketenpartnerschap.

Tabelengineering: standaardisatie als versneller

Een belangrijk onderdeel van de samenwerking is de toepassing van tabelengineering. Door middel van standaardisatie heeft Enexis het ontwerpen van een laagspanningsnet vereenvoudigd door het proces terug te brengen tot ontwerpkaders in tabelvorm. Dankzij deze ‘standaardwaarden’ en tabellen kan een elektrotechnisch laagspanningsnet efficiënt worden ontworpen. Dit stelt APK Group in staat om het volledige ontwerpproces zelfstandig uit te voeren, wat voor Enexis en APK Group resulteert in aanzienlijke tijdsbesparing en procesoptimalisatie.

Investeren in menselijk kapitaal: een innovatieve wervingsstrategie

APK Group werkt continu samen met Enexis aan verdere procesoptimalisatie en investeert daarnaast fors in menselijk kapitaal. In plaats van uitsluitend ervaren vakmensen uit de sector te rekruteren, werft APK actief medewerkers van buiten de branche en leidt hen zelf op. Deze strategie voorkomt dat aannemers en netbeheerders met elkaar concurreren op een al krappe arbeidsmarkt. Door meer gekwalificeerd personeel aan te trekken, kan de benodigde versnelling binnen de branche worden gerealiseerd.

Nieuwe medewerkers doorlopen een gedegen opleidingstraject, waarbij Enexis een opleidingscurriculum en de eerste paar jaar begeleiding aanbiedt en toetst of het kennisniveau voldoende is. Vooral engineers worden op deze wijze opgeleid; zij starten met een specialisatie en breiden hun vaardigheden vervolgens stapsgewijs uit. Deze aanpak heeft het vertrouwen tussen APK Group en Enexis in de afgelopen jaren aanzienlijk versterkt.

Een blijvende uitdaging is echter het werven en opleiden van werkverantwoordelijken (WV’en). Deze professionals zijn bevoegd om te schakelen en dragen de verantwoordelijkheid voor de elektrotechnische veiligheid binnen de projecten. De opleiding tot WV’en neemt gemiddeld anderhalf tot twee jaar in beslag en vereist zowel technische kennis als leiderschapsvaardigheden. APK Group en Enexis werken nauw samen aan de opleiding en begeleiding van deze cruciale medewerkers.

Omgevingsmanagement als versneller

Omgevingsmanagement speelt een essentiële rol bij grootschalige netuitbreidingen. Het verkrijgen van geschikte locaties voor nieuwe transformatorhuisjes is vaak een complex en tijdrovend proces door de betrokkenheid van diverse belanghebbenden. APK pakt dit proactief aan door vanaf het begin intensief samen te werken met gemeenten en omwonenden. Impactvolle ruimtelijke ordening vergunningen, bestuurlijke afstemming en juridische overeenkomsten over gronden worden in goede afstemming verzorgd door Enexis.

In de fase van het high-level design (HLD) wordt bepaald waar extra capaciteit nodig is en welke locaties het meest geschikt zijn voor nieuwe transformatorhuisjes. Vóórdat de locaties worden vastgesteld, voeren APK Group en Enexis al overleg met de gemeente om gezamenlijk tot een werkbare oplossing te komen. Daarbij wordt rekening gehouden met specifieke lokale prioriteiten, zoals groenvoorzieningen of parkeerruimte.

De plannen worden vervolgens helder gepresenteerd in een rapportage en toegelicht tijdens een locatiebezoek, waarbij de potentiële locaties fysiek worden gemarkeerd. Deze aanpak heeft in meerdere gemeenten geleid tot een verkorting van de doorlooptijd voor locatiekeuzes van zes maanden naar slechts zes weken.

Daarnaast zet APK Group efficiënte communicatiemiddelen in, zoals WhatsApp-groepen per wijk en een BouwApp, zodat bewoners eenvoudig en laagdrempelig vragen kunnen stellen. Hierdoor kunnen bewoners of belanghebbende op ieder tijdstip voorzien worden van de benodigde informatie. Dit vergroot de transparantie en efficiëntie van de communicatie.

Duurzaam bouwen: een mobiele energiecontainer

Naast snelheid zet APK Group ook in op duurzaamheid. De laadvoorzieningen voor elektrisch materieel vormen vaak een uitdaging. APK Group heeft hiervoor een mobiele energiecontainer ontwikkeld, die wordt aangesloten op het middenspanningsstation van een project en na afronding eenvoudig kan worden verplaatst naar een nieuwe locatie. Daarnaast biedt Enexis kleinschalige en grote laadstations aan voor om het opladen van accupakketten mogelijk te maken. Hiermee wordt het gebruik van traditionele aggregaten geminimaliseerd.

Praktijkvoorbeeld: aanleg van laagspanningskabels in Oosterhout

Tijdens de rondleiding in Oosterhout kregen de deelnemers een goed beeld van de praktische uitvoering van de projecten. De aanleg van de laagspanningskabels werd zodanig georganiseerd dat de overlast voor de buurt tot een minimum beperkt bleef.

 

Een toekomstbestendige samenwerking

De samenwerking tussen Enexis en APK Group laat zien dat een integrale aanpak, waarbij aannemers eerder en intensiever worden betrokken, resulteert in snellere, efficiëntere en duurzamere netuitbreidingen. Door het werken met productiestraten, tabelengineering, innovatief omgevingsmanagement en slimme wervingsstrategieën worden zowel de doorlooptijd als de kwaliteit en duurzaamheid van de projecten aanzienlijk verbeterd. Hierdoor ontstaat er een langdurige ketensamenwerking wat resulteert in structureel extra capaciteit voor het ondersteunen van de energietransitie. Door de intensieve begeleiding vanuit Enexis afgelopen is APK Group de afgelopen twee jaar kunnen groeien naar een volwaardige ketenpartner in het volledige proces van engineering tot oplevering in de Enexis systemen.

 

Geplaatst door

Geplaatst door

Susan Sukkel

Communicatieadviseur

Blijf op de hoogte

Kieren zijn in oudere woningen een groot isolatieprobleem.